Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Προεκπτώσεις, εκπτώσεις, προσφορές …για πάντα

Την παρέμβαση του Νομάρχη αλλά και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητούν τα μέλη του Συλλόγου Εμπόρων Λάρισας, με καταγγελία-αναφορά τους για συγκεκριμένες διαφημίσεις προεκπτώσεων οι οποίες ρητώς απαγορεύονται από το νόμο. Ζητείται δε, η αυστηρή εφαρμογή του νόμου. Αναφέρονται σε διαφημιστικά έντυπα πολυκαταστήματος με τα οποία ανακοινώνουν και διαφημίζουν προ εκπτώσεις που απαγορεύονται από το νόμο με κάθε τρόπο, με την παράκληση να εφαρμοστεί με αυστηρότητα ο νόμος, διότι αποτελούν παραβάσεις του Αγορανομικού Κώδικα.
Κατανοώ την αντίδραση-ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου των Εμπόρων. Αλλά, εμάς τους καταναλωτές μας ρώτησαν αν μας συμφέρει αυτή η κατάσταση; Μας ρώτησαν αν μπορούμε να αγοράζουμε με τους ίδιους ρυθμούς, με τους ίδιους μισθούς, τα ίδια προϊόντα αλλά πιο ακριβά; Ας κατεβάσουν και οι ντόπιοι έμποροί τις τιμές, ας μειώσουν το προσωπικό τους κέρδος –γιατί έχουμε δει και περιπτώσεις στις οποίες τα κέρδη τους ήταν έως και 100 ή 150%. Απλά τώρα, βλέπουν μείωση των κερδών τους. Όχι μείωση των εσόδων τους, αλλά των κερδών. Καιρός είναι να μάθουν να ζουν με …λιγότερα. Γιατί εμείς, έχουμε ήδη συνηθίσει.

Γνωρίζω φυσικά μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες των μονοπωλίων, τη συγκέντρωση της αγοράς σε μερικές χούφτες ανθρώπων, τα καρτέλ και την επικράτηση αυτών. Ας με στηρίξουν οι συμπαθείς έμποροι να μπορέσω να τους στηρίξω κι εγώ. Γιατί ο καθένας και όλοι, πρώτα και κύρια, τη δική μας τσέπη κοιτάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: