Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Οι τεθνεώτες …δεδικαίωνται αλλά και τα χρέη αυτών …αποπληρώνονται

Γνωστή σε όλους η χρηματοοικονομική κρίση, που έπληξε κατ’ αρχάς τις ΗΠΑ. Γνωστή και η, εκείθεν του ατλαντικού, σημερινή δυσμενής κατάσταση. Οι τράπεζες χρειάζονται την αρωγή του κράτους για να επιβιώσουν, εκατομμύρια δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οικονομικοί κολοσσοί καταρρέουν…. Έτσι, οι …νεκροί είναι ο νέος στόχος για τις εταιρείες αποπληρωμής χρεών και μάλιστα πρόκειται για το ποιο …υγιές κομμάτι του κλάδου. Τι σκαρφίστηκαν λοιπόν, στην πολιτεία της Μινεάπολης, οι αφιλότιμοι; Τηλεφωνούν καθημερινά στους συγγενείς πολιτών που απέθαναν και τους ρωτούν ευγενικά μήπως θα ήθελαν να ρυθμίσουν τα χρέη, την πιστωτική κάρτα του αγαπημένου τους που απεβίωσε ή να πληρώσουν τον τελευταίο λογαριασμό του στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Συχνά, οι άνθρωποι που απαντούν στο τηλεφώνημα μέσα στη θλίψη και τη σύγχυση της στιγμής, δέχονται να πληρώσουν ούτως ή άλλως. Οι υπάλληλοι αυτών των εταιρειών μάς λένε ότι οι ζωντανοί είναι τόσο χρεωμένοι και τόσο φοβισμένοι που πλέον δεν αντιδρούν και πληρώνουν ό,τι τους ζητηθεί.

Σε γενικές γραμμές, οι ζώντες δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τα χρωστούμενα των τεθνεώτων από δικά τους κεφάλαια. Εν τούτοις, οι δανειστές έχουν θεωρητικά το δικαίωμα να διεκδικήσουν μερίδιο της κληρονομιάς. Επιπλέον, το συναίσθημα παίζει σημαντικό ρόλο. Μερικοί συγγενείς είναι ούτως ή άλλως πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία χρωστούσαν οι αγαπημένοι τους και θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις. Άλλοι, νιώθουν ηθική υποχρέωση να ξεπληρώσουν τα οφειλόμενα, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι εκπληρώσουν τις επιθυμίες των συγγενών τους.

Τελικά, ούτε νεκρός δεν μπορεί να ησυχάσει κανείς. Για την ακρίβεια, οι ζώντες συγγενείς τους, γιατί οι πρώτοι …πρόλαβαν κι έφυγαν. Λέτε να φτάσει αυτή η …μόδα και στην Ελλάδα; Βρε γιαγιά, μήπως χρωστάς τίποτε σε κανέναν; Απάντησέ μου αν μπορείς από κει πάνω ψηλά που βρίσκεσαι!


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για την The New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: