Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Το ...μενού των 28 δις


Από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Το μενού περιελάμβανε -εκτός από νερό, καφέδες και μπισκοτάκια- και το πακέτο των 28 δις. Καθολικό το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο …μεγάλο πάρτι από τις εγχώριες τράπεζες. Αλίμονο, εδώ μιλάμε για λεφτά, τσάμπα λεφτά!

80.000 αιτήσεις για 5.000 θέσεις σε Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση

Διαβάζω, Ακούω, Βλέπω πως …Περισσότεροι από 80.000 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν υποβάλει αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στον προσεχή διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μέσω του οποίου θα διοριστούν τελικά 5.072 από αυτούς τα επόμενα δύο σχολικά έτη.

Στατιστικά στοιχεία από τον πίνακα αιτήσεων ανά ειδικότητα και τις πιθανότητες επιτυχίας: από την απλή ανάγνωση του πίνακα που ανακοινώθηκε, προκύπτει ότι ορισμένοι κλάδοι εκπαιδευτικών είναι ιδιαίτερα ωφελημένοι σε σχέση με ορισμένους άλλους σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Για παράδειγμα, θα διοριστούν...
  • ο ένας (1) δάσκαλος στους …1,3
  • ο ένας (1) γυμναστής στους 151
  • ο ένας (1) στους 2,3 καθηγητές οικιακής οικονομίας
  • ο ένας (1) στους 49 θεολόγους.

Αυτά τα στατιστικά βλέπουν και οι μαθητές-τελειόφοιτοι και επιλέγουν στο Μηχανογραφικό. Με αποτέλεσμα, να διορίζονται (και) στην Εκπαίδευση, το βασικό φυτώριο μιας σωστής κοινωνίας, και άτομα τα οποία δεν αγαπούν ιδιαίτερα το αντικείμενο. Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και με την επιλογή, εκ μέρους των υποψηφίων, των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών. Κάποια στιγμή, σε διάφορες υπηρεσίες και πόστα θα βρεθούν να εργάζονται άτομα τα οποία τυχαία βρέθηκαν εκεί. Τα αποτελέσματα ήδη αρχίσαμε να τα βιώνουμε. Απολύτως αναγκαίος, λοιπόν, ο σωστός και επιστημονικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός των νέων. Και όχι ως ...συμπλήρωμα ωραρίου άσχετων με το αντικείμενο.

Φαρμακοποιοί Vs επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων

Διαβάζω, Ακούω, Βλέπω πως …Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι Λαρισαίοι φαρμακοποιοί, που αφορούν στην απόφαση τους να μη διακοπεί τελικά η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, σε μία κίνηση καλής θέλησης έναντι των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας για άμεση εξόφλησή τους από τον ΟΠΑΔ το προσεχές διάστημα.

Τελικά ποια είναι η αλήθεια; Η καλή θέληση των φαρμακοποιών ή η λύση του προβλήματος από τον υπουργό; Καμία. Η αλήθεια είναι πως δεν συμφέρει τους φαρμακοποιούς να αγοράζουν οι ασφαλισμένοι τα φάρμακα και να τα πληρώνουν τοις μετρητοίς. Γιατί τότε θα υπάρχει φειδώ από μέρους μας. Θα αγοράζουμε τα φάρμακα με το …σταγονόμετρο, θα …δανειζόμαστε από άλλους που τους περισσεύουν, δε θα αγοράζουμε καθόλου και θα πορευόμαστε με …πρακτικά γιατροσόφια. Γιατί, άλλο είναι να αγοράζεις επί πιστώσει και να τα πληρώνει ο φορέας σου και άλλο να τα πληρώνεις τοις μετρητοίς και να καταθέτεις τις αποδείξεις στον φορέα για να σε πληρώσει.

Αυτή, λοιπόν είναι η αλήθεια με τους φαρμακοποιούς και τις …αναστολές. Αλλά το θέμα είναι, πότε θα λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και πότε την αλήθεια; Άσχετα αν μας …τσούζει.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Segolene ή Martine

Ειδική Επιτροπή Απογραφής του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναμένεται να αποφανθεί σήμερα ποια από τις δύο υποψήφιες για τη θέση του Πρώτου Γραμματέα κέρδισε τις εκλογές της Παρασκευής, καθώς η πρώτη καταμέτρηση ανέδειξε την κόρη του Ζακ Ντελόρ και δήμαρχο της Λίλης, Martine Aubry στην πρώτη θέση, με διαφορά μόλις 42 ψήφων από τη Segolene Royal. Ως γνωστόν Τα κομματικά στελέχη της τάσης Royal κατέθεσαν πολλές ενστάσεις σχετικά με το αποτέλεσμα το οποίο κρίνουν ως μη δίκαιο, εξαιτίας προβλημάτων σε πολλά εκλογικά από τα 3.200 κέντρα.

Αν με ρωτούσατε, ή αν με καλούσε το σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας, το ΓΑΣΟΚ ας πούμε (ΓΑλλικό ΣΟσιαλιστικό Κίνημα), να επιλέξω ανάμεσα στις δύο, θα είχα μεγάλο πρόβλημα, μεγαλύτερο ίσως και από εκείνο που έχει η Ειδική Επιτροπή Απογραφής. Διότι και οι δύο υποψήφιες είναι …ωραίες.
Έχω γράψει παλαιότερα, αν θυμάμαι καλά, την προτίμησή μου στις γυναίκες, όσον αφορά τη διαχείριση υπουργείων, κομμάτων, κυβερνήσεων, εξουσιών γενικότερα. Εδώ καταφέρνουν να εξουσιάζουν και να διοικούν τις οικογένειές τους, δε θα τα καταφέρουν με τους άλλους;
'Ετσι, παραμένει για μένα το δίλημμα, Segolene ή Martine. Martine ή Segolene, je ne connais pas que pour je choisisse!

ΥΓ. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό το δίλημμα θα το είχα για την ...Ελλάδα, αλλά σίγουρα όχι Ντόρα!

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός;

Η παρακάτω φωτογραφία είναι από τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή. Η θέση του πρωθυπουργού είναι κενή και ο κος Καραμανλής άφαντος. Πληροφορίες, τον θέλουν να έχει υποβάλει την παραίτηση του, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν επιβεβαιώνονται αλλ’ ούτε διαψεύδονται. Οι υπουργοί φαίνονται ανήσυχοι, μόνο η υπουργός Εξωτερικών δείχνει ήρεμη, ψύχραιμή και σίγουρη.


Ηρακλής Vs Ολυμπιακός

Βρήκα αυτή τη διαφήμιση του ΟΠΑΠ πολύ ...νόστιμη και την αναδημοσιεύω. Τελικά ο ΟΠΑΠ μας έχει δώσει πολύ έξυπνες διαφημίσεις, από υπέροχους έλληνες διαφημιστές. Δε γνωρίζω αν πείθουν τον κόσμο και αυξάνονται τα έσοδα του οργανισμού, αλλά βγάζω το καπέλο στους διαφημιστές. 'Αξιος ο μισθός τους!

Η φωτογραφία που ...προδίδει τον Προϋπολογισμό

Δε χρειάζεται κανείς να διαβάσει τον Προϋπολογισμό για το 2009. Το ύφος του υπουργού τα λέει όλα. Για να επιβεβαιωθεί η ρήση του προφήτου λέγοντος: "μια εικόνα, χίλες λέξεις".
Μια δεύτερη ...ανάγνωση της φωτογραφίας: η κούραση του υπουργού μέχρι να καταρτίσει τον Προϋπολογισμό του 2009 και να τον καταθέσει στη Βουλή, απεικονίζεται στο πρόσωπό του.
Και η τρίτη εκδοχή: Γμτ, τούτος εδώ είναι ο τελευταίος Προϋπολογισμός που καταθέτω, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Και η τελευταία, επικρατέστερη, εκδοχή: φωτογράφε φωτοχάλια,μ' έβγαλες σαν ένα μάτσο χάλια (δημώδες).

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Φίλαθλοι Vs Οπαδοί

Η ευρηματικότητα των υγιών φιλάθλων



και η αντίστοιχη των άρρωστων οπαδών


Δηλαδή εγώ δε θα πάρω Rolls-Royce;

Την κατάργηση 1.500 - 2.000 θέσεων εργασίας – δηλαδή περίπου το 4% με 5% του συνολικού προσωπικού της – εντός του επόμενου έτους, ανακοίνωσε σήμερα η Rolls-Royce, επικαλούμενη την οικονομική κρίση και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολλών προγραμμάτων αεροναυπηγικής. «Αν και είναι νωρίς για να αποφασισθεί το μέγεθος και οι μονάδες όπου θα καταργηθούν θέσεις απασχόλησης» ο όμιλος υπολογίζει ότι κατά τη διάρκεια του 2009 θα χρειασθεί να περιορισθεί το δυναμικό του σε όλο τον κόσμο...
Προλαβαίνω να παραγγείλω, ή θα μείνω με την παλιά μου. Γμτ, πάλι …καθυστερημένος έφτασα!

Αποφυγή και όχι αποτροπή σκανδάλων

Προς πολιτικούς, Γενικούς και συναφή επαγγέλματα: Πώς μπορείτε να αποφύγεται σκάνδαλα τύπου ...SIEMENS. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία. Απλό, με μια ομπρέλλα!


Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

De facto αναγνωρίζουμε τη διχοτόμηση της Κύπρου;

Από την τουρκοκυπριακή διοίκηση, δόθηκαν στοιχεία για τον αριθμό των ελλήνων που διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία που λειτουργούν στα κατεχόμενα. Τα στοιχεία αυτά προβληματίζουν. Κατά το 2007 οι Ε/Κ που διέμειναν σε ξενοδοχεία ήταν 2.362 και οι ελλαδίτες έφτασαν στον αριθμό των 299. Ενώ τους πρώτους μήνες του 2008, ο αριθμός των Ε/Κ ήταν στους 1.760 και 557 ελλαδίτες.
Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν πως οι ελλαδίτες προτιμούν κυρίως το αεροδρόμιο της Τύμπου (στα κατεχόμενα) και τα λιμάνια της Κερύνειας και Αμμοχώστου.

Τελικά, μήπως εμείς οι ίδιοι αναγνωρίζουμε ντε φάκτο τη διχοτόμηση;

Οι πληροφορίες πάρθηκαν από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

Σκάνδαλα και σκανδαλάκια

Το πρόβλημα λέγεται "παράνομες δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου" και αυτοί τσακώνονται για το dvd. Πάνε να μας τρελάνουν όλους; Θα βάλω τις φωνέεεεεεες!

Παγκόσμια ημέρα της τουαλέτας και άλλες παλαβές γιορτές!

Ενδεχομένως και να μην το μάθατε, αλλά χθες, 19 Νοεμβρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Τουαλέτας. Κι ενδεχομένως δεν το μάθατε, επειδή η ανακήρυξή της δεν έγινε ως είθισται από τον ΟΗΕ, αλλά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας (WTO), που μάχεται για την ανάδειξη της υγιεινής σε παγκόσμια αξία. Ο εν λόγω οργανισμός ιδρύθηκε το 2001 από τον επιχειρηματία Τζακ Σιμ, από τη Σιγκαπούρη, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηριστεί «ευαγγελιστής» της τουαλέτας και φιλοδοξεί να δει έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες.

Για την ώρα, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για 2,5 δισ. ανθρώπους, με αποτέλεσμα 200 εκατ. τόνοι ανθρώπινων αποβλήτων να μένουν ακατέργαστα, μολύνοντας το περιβάλλον και εκθέτοντας τους ανθρώπους σε ασθένειες. Η υπόθεση επομένως δεν είναι για γέλια, αλλά μάλλον για κλάματα, οπότε έως ότου εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του WTO, θυμηθείτε ότι η 19η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην τουαλέτα και την υγιεινή.

Περισσότερα και άλλα τινά:
Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από την έλλειψη τουαλέτας!
Η θεά Τύχη ίσως να κρύβεται στη τουαλέτα σας

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Προεκπτώσεις, εκπτώσεις, προσφορές …για πάντα

Την παρέμβαση του Νομάρχη αλλά και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητούν τα μέλη του Συλλόγου Εμπόρων Λάρισας, με καταγγελία-αναφορά τους για συγκεκριμένες διαφημίσεις προεκπτώσεων οι οποίες ρητώς απαγορεύονται από το νόμο. Ζητείται δε, η αυστηρή εφαρμογή του νόμου. Αναφέρονται σε διαφημιστικά έντυπα πολυκαταστήματος με τα οποία ανακοινώνουν και διαφημίζουν προ εκπτώσεις που απαγορεύονται από το νόμο με κάθε τρόπο, με την παράκληση να εφαρμοστεί με αυστηρότητα ο νόμος, διότι αποτελούν παραβάσεις του Αγορανομικού Κώδικα.
Κατανοώ την αντίδραση-ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου των Εμπόρων. Αλλά, εμάς τους καταναλωτές μας ρώτησαν αν μας συμφέρει αυτή η κατάσταση; Μας ρώτησαν αν μπορούμε να αγοράζουμε με τους ίδιους ρυθμούς, με τους ίδιους μισθούς, τα ίδια προϊόντα αλλά πιο ακριβά; Ας κατεβάσουν και οι ντόπιοι έμποροί τις τιμές, ας μειώσουν το προσωπικό τους κέρδος –γιατί έχουμε δει και περιπτώσεις στις οποίες τα κέρδη τους ήταν έως και 100 ή 150%. Απλά τώρα, βλέπουν μείωση των κερδών τους. Όχι μείωση των εσόδων τους, αλλά των κερδών. Καιρός είναι να μάθουν να ζουν με …λιγότερα. Γιατί εμείς, έχουμε ήδη συνηθίσει.

Γνωρίζω φυσικά μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες των μονοπωλίων, τη συγκέντρωση της αγοράς σε μερικές χούφτες ανθρώπων, τα καρτέλ και την επικράτηση αυτών. Ας με στηρίξουν οι συμπαθείς έμποροι να μπορέσω να τους στηρίξω κι εγώ. Γιατί ο καθένας και όλοι, πρώτα και κύρια, τη δική μας τσέπη κοιτάμε.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Ισπανική κατασκευαστική εταιρεία, πουλά σε τιμή κόστους

Ένας ισπανός, ο Χοσέ Μορένο, ο οποίος διαθέτει μια ισπανική κατασκευαστική εταιρεία, αποφάσισε να οικοδομήσει 2.100 διαμερίσματα, που θα διατεθούν σε τιμή κόστους. Όπως λέει ο ίδιος, ότι με την κίνησή του επιθυμεί να βοηθήσει όσους δεν έχουν αρκετά οικονομικά μέσα για να αποκτήσουν σπίτι στην Ισπανία, όπου οι τιμές των ακινήτων την τελευταία δεκαετία εκτοξεύτηκαν στα ύψη καθώς τα επιτόκια της Ευρωζώνης βοήθησαν στις πωλήσεις. «Πιθανώς αυτό που κάνω να σχετίζεται με αυτά που πέρασα στο παρελθόν. Πάντα πολεμούσα για την επίτευξη της κοινωνικής αλλαγής και στάθηκα στο πλευρό των συνδικάτων».

Mέρα και νύχτα, εκατοντάδες άνθρωποι στρατοπεδεύουν σε σκηνές περιμένοντας τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει η κατασκευαστική εταιρεία του Μορένο, περιμένοντας να αγοράσουν κατοικία σε τιμή ευκαιρίας. Ο Μορένο υποστηρίζει ότι πρόκειται να επαναλάβει την προσφορά του και στο μέλλον, προσθέτοντας, όμως, στο κόστος των διαμερισμάτων και ένα 3% κέρδους. Όπως λέει ο εργολάβος με την κοινωνική συνείδηση, και άλλοι συνάδελφοί του θα μπορούσαν να τον μιμηθούν αλλά δεν το κάνουν επιλέγοντας το εύκολο κέρδος.
Και ένα ανέκδοτο: όπως διαβάζω στο σημερινό Τύπο, ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες με τη βοήθεια αρκετών ελληνικών τραπεζών, προτίθενται να κάνουν κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα.
Περισσότερα ΕΔΩ

Μεταγραφές ...πολιτικών

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παρακολουθούμε το «ελληνικό» αξιοπερίεργο να προηγείται το ΠΑΣΟΚ, αλλά να επιλέγεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής. Το έργο αυτό το ξαναβλέπαμε πριν τέσσερα χρόνια, με τη ΝΔ και τον Κ. Σημίτη, αντίστοιχα.

Έχω να προτείνω κάτι στους συντρόφους. Μήπως, για να ανατραπεί το σκηνικό με τον καταλληλότερο ως πρωθυπουργό, να ανταλλάξουνε τον Γ. Παπανδρέου με την Σεγκολέν Ρουαγιάλ; Παντού επιτρέπονται οι κοινοτικές μεταγραφές, γιατί όχι και στην πολιτική; Γιατί, όπως και να το κάνουμε, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας!

Εντός Κιότο πάλι η Ελλάδα, άρα...

«Εντός» των μηχανισμών του Πρωτοκόλλου του Κιότο και πάλι η Ελλάδα, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε επισκεφτεί τη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να επιθεωρήσει το σύστημα μέτρησης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς τον Απρίλιο του 2008 είχε διαπιστωθεί ότι τα σχετικά στοιχεία που είχε αποστείλει η Ελλάδα ήταν λανθασμένα. Η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στο σύστημα εμπορίας ρύπων.

Με τα λίγα ελληνικά που ξέρω, αναρωτιέμαι τί να σημαίνει το "εντός"; 'Οτι μέχρι σήμερα ήταν, για διάφορους λόγους "εκτός". Και τί να σημαίνει το "πάλι"; 'Οτι κάποτε ήταν, κάποια στιγμή έφυγε -ή διώχτηκε- και τώρα επανέρχεται. Αν τα ...λίγα ελληνικά μου είναι ορθά, τότε προς τι εξανίστατο το ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν κάποτε γράφαμε πως εκδιώχθηκε -έστω προσωρινά- ή Ελλάδα από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο; Και οι δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις και οι σχετικές καταχωρήσεις στις εφημερίδες; Χαζοί ήμαστε ή κουτόχορτο τρώμε. Κάναμε ένα λάθος, τιμωρηθήκαμε προσωρινά, διορθώσαμε και επανερχόμαστε!

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Δήμαρχος Θεσσαλονικέων και δημοτικά τέλη

Νέα αντιπαράθεση για το θέμα των δημοτικών τελών σημειώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να επαναφέρουν το αίτημα για “πάγωμα” των δημοτικών φόρων και τον δήμαρχο να υπεραμύνεται της απόφασης για αυξήσεις σε ποσοστό 4,5% από 1ης Ιανουαρίου 2009.
Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε πως από το νέο έτος θα ισχύσει μείωση κατά 50% στα δημοτικά τέλη για τα άτομα που έχουν αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.
Είναι απλό, αγαπητοί συμπρωτευουσιάνοι. Προκειμένου να γλυτώσετε ακόμη και τη νέα αύξηση των τελών, να γίνετε κι εσείς …ΑΜΕΑ. Ο Δήμος τότε θα σας φροντίσει, δεόντως.

Απεργούν οι φυλακισμένοι, της γης οι κολασμένοι



Του Βασίλη Παπαγεωργίου από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

O Νομάρχης Θεσσαλονίκης, εμπλέκει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Η δικηγόρος, κα Τάνια Σωτηροπούλου, η οποία εκπροσωπεί 16 οικογένειες, που διεκδικούν οικόπεδα στην νέα Ραιδεστό, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι σε συνάντηση της τον Μάιο του 2008 με τον Νομάρχη τον άκουσε εμβρόντητη να παραδέχεται ότι εκείνος έχει άνωθεν εντολές να μην παρέμβει, προσθέτοντας, μάλιστα, «ποιος είμαι εγώ, που θα πω όχι στον Καραμανλή;».

No problem, να διαγραφεί, να αποταχθεί και να αρθούν αυτοδίκαια όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του που απορρέουν από την κομματική του ιδιότητα. Σιγά τα ωά!

Πορεία πολυτεχνείου

Διάβασα στο Τύπο πως "...Δρακόντια μέτρα θα λάβει η αστυνομία το τριήμερο εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. 'Ηδη έχει αποφασιστεί 8.000 αστυνομικοί και αν χρειαστούν και περισσότεροι να βρίσκονται σε επιφυλακή από το Σάββατο..."

Συμπεραίνω πως δε χειάζεται να κατέβω στην πορεία. Οι 8.000 αστυνομικοί φτάνουν και περισσεύουν.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Πράσινο φως για αυξήσεις μισθών των ... βουλευτών

Θέμα χρόνου θεωρείται η αύξηση του μισθού των βουλευτών, καθώς και η διεκδίκηση αναδρομικών! Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πρόσφατη απόφασή του, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που «μπλόκαρε» τις αυξήσεις στις συντάξεις των βουλευτών, οι οποίοι ζητούσαν να αμείβονται με όσα και οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Έτσι η βουλευτική αποζημίωση (έτσι ονομάζεται το μηνιάτικο των βουλευτών) των εν ενεργεία και συνταξιούχων εθνοπατέρων μας θα πρέπει να είναι ανάλογη με αυτή των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.

Οι δικαστικοί, λοιπόν, πήραν τις αυξήσεις που τους αναλογούσαν και τώρα ζητούν το ίδιο και οι βουλευτές. Το... κόλπο είναι λίγο έως πολύ γνωστό: ένας πρώην βουλευτής προσφεύγει στα δικαστήρια ζητώντας εξίσωση της βουλευτικής του σύνταξης με το μισθό των δικαστικών. Τα δικαστήρια, ακολουθώντας τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, οφείλουν να τον δικαιώσουν. Και άπαξ και δικαιωθεί ένας, τότε δημιουργείται δεδικασμένο και όλοι παίρνουν τα αντίστοιχα χρήματα, τόσο οι πρώην βουλευτές όσο και οι εν ενεργεία.

Από την: Espresso News

Και όμως, οι τράπεζες έφτασαν την επιβάρυνση για κάρτες στο 22%

Αυτές τις ημέρες, ο μεγαλύτερος «παίκτης» της αγοράς, η Εθνική, ενημερώνει τους κατόχους πιστωτικών καρτών -διά των μηνιαίων λογαριασμών- ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα προχωρεί και σε αλλαγές στους όρους χρήσης των πιστωτικών καρτών. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν :
  • Αύξηση επιτοκίου αγοράς
  • Αύξηση επιτοκίου αναλήψεως
  • Αύξηση ετήσιας συνδρομής κάρτας
  • Αύξηση εξόδων υπέρβασης ορίου ( σε ποσοστό 5%).

Κατά δήλωση της τράπεζας, οι αυξήσεις αυτές αντιστοιχούν σε αναπροσαρμοσμένο τιμολόγιο, ενώ οι καταναλωτές ενημερώνονται ότι, εάν επιθυμούν να υπαναχωρήσουν, οφείλουν να πράξουν τούτο εντός 30 ημερών καταστρέφοντας την κάρτα και επιστρέφοντας όλα τα ανεξόφλητα ποσά. Στις πιστωτικές κάρτες, η συνολική ετήσια πραγματική επιβάρυνση έσπασε πλέον και το «φράγμα» του 22%.
Κατάλαβα, εμείς θα αναλάβουμε το κόστος της κρίσης. Ακόμα και η "κρατική" και "εκκλησιαστική" ΕΤΕ. Και πώς θα τα καταφέρουμε; Δεν τους νοιάζει.

Η ΔΕΗ θέλει να μας αλλάξει …τα φώτα

Την ώρα που το Μαξίμου και ο Υπουργός ΠΕΠΘ προσπαθούν να «ανακαλύψουν» μέτρα στήριξης για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, δανειολήπτες, αλλά και τους μικρομεσαίους της οικονομίας, ο πρόεδρός της ΔΕΗ υπόσχεται να μας ρίξει νέο χαράτσι στα τιμολόγια της ΔΕΗ, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Προτείνει αυξήσεις 5% στα τιμολόγια του ρεύματος από τον Ιανουάριο του 2009 και μειώσεις 1,5 έως 2% τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου με την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων. Σημειώνει δε, πως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονταιπαρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου- καθώς όπως είπε οι τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ρεύματος ακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου με καθυστέρηση 3 ως 6 μηνών.
Η τιμή του πετρελαίου μειώνεται αλλά στην Ελλάδα παραμένει σταθερά υψηλή. Τώρα αυξάνουμε το τιμολόγιο της ΔΕΗ μιας και το φυσικό αέριο θα ...αργήσει να γίνει φτηνό. Δηλαδή, άμα γίνει αυτό, η ΔΕΗ θα επαναφέρει τα αρχικά τιμολόγια;

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Σύλλογος μεγάλος Δεν υπάρχει 'Αλλος

Θέλω να επανόρθωσω, κατά το ...1/3, στο χτεσινό σχόλιό μου σχετικά με την ενδεκάδα του Παναθηναϊκού. Σας την παραθέτω, όπως αυτή εμφανίστηκε στον ψεσινό νικηφόρο αγώνα, καθώς και τον φωτεινό πίνακα του σταδίου.





Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος
δεν υπάρχει άλλος πιο δυναμικός.
Kαι χιλιάδες φίλοι μόλις δουν τριφύλλι
ζήτω λένε ο Παναθηναϊκός.

Παναθηναϊκέ, Παναθηναϊκέ,
Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ.
Παναθηναϊκέ, Παναθηναϊκέ,
πρωταθλητή σ'όλα τα σπορ παντοτινέ.

Σ' έχουνε δοξάσει οι γνωστοί σου άσσοι
που λεβέντες είναι όλοι με καρδιά.
Χαίρεται η Ελλάδα που έχει τέτοια ομάδα
που της νίκης έχει πάντα τα κλειδιά

Παναθηναϊκέ, Παναθηναϊκέ,
Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ.
Παναθηναϊκέ, Παναθηναϊκέ,
πρωταθλητή σ'όλα τα σπορ παντοτινέ
.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Οι εμπρηστές της Στροφυλιάς ήξεραν από...timing

Μόλις ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο του έβαλαν φωτιά

Από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου εκδηλώνονταν πύρινες εστίες σε καλαμιές κοντά στη λίμνη του Κοτυχίου, όμως η Πυροσβεστική προλάβαινε και τις έσβηνε, πριν επεκταθούν. Το Σάββατο όμως, η πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος της Στροφυλιάς ήταν καταστροφική, αφού κατάφερε να κάψει 600 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

Προσέξτε τη χρονική στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά. Πριν ένα δεκαήμερο ανακοινώθηκε η υπογραφή από το ΥΠΕΧΩΔΕ της απόφασης ανακήρυξης της περιοχής Στροφυλιάς και Κοτυχίου σε εθνικό πάρκο. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το μεγαλύτερο μέρος του δάσους της Στροφιλιάς περιλαμβάνεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας, ωστόσο μεγάλες εκτάσεις, έμεναν εκτός προστασίας.
Αν μη τι άλλο, οι εμπρηστές ξέρουν πότε να δράσουν για να έχουν το πλεονέκτημα και τα "θεμιτά", προς αυτούς, αποτελέσματα. Το άτιμο το timing!

Πρυτάνεις κατά κολεγίων με όλα τα έννομα μέσα

Η διάσταση απόψεων μεταξύ υπ. Παιδείας και πρυτάνεων με αιχμή την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ και η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, οι πρυτάνεις ζήτησαν από τον υπουργό, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των κολεγίων με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 36/05 (βάση της οποίας αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα). Ο υπουργός Παιδείας πάντως κράτησε σαφείς αποστάσεις από τους πρυτάνεις, δηλώνοντας ότι «τα ΑΕΙ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Πρέπει να αφήσουν πίσω φοβικά σύνδρομα και ιδεοληψίες. Έχουν το επιστημονικό δυναμικό, τις υποδομές, τη χρηματοδότηση, τις δυνάμεις να βγουν στον ανταγωνισμό και να κερδίσουν τη μάχη της ποιότητας».

Τι τα θέλετε τι τα ψάχνετε αγαπητοί κ.κ. Πρυτάνεις; Η απόφαση για την ενίσχυση της πελατείας των κολλεγίων ξεκίνησε από την καθιέρωση της βάσης εισαγωγής του δέκα, για τα ΑΕΙ & ΤΕΙ (σωστή, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν συνοδευόταν και από άλλα μέτρα). Τώρα πια είναι κάπως αργά. Κοιτάξτε να περισώσετε τα ΑΕΙ & ΤΕΙ από την κατάντια και την ανυποληψία στην οποίαν έχουν πέσει. Η αγορά θα κρίνει το αποτέλεσμα, το …αξιόμαχο των απόφοιτων των κολεγίων. Το δημόσιο θα αναστενάξει και πάλιν, από την αθρόα εισαγωγή τους σε αυτό.

'Οταν το πληκτρόλογιο έχει ...κέφια

Τη θέση του ότι προτιμά μία αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ..., υπογραμμίζει σε επιστολή, που απέστειλε στην «Κ» ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκης και αναφέρεται σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5.

Για μένα, ένα είναι το μεγάλο πρόβλημα, η Ελλάς πρέπει να κυβερνάται. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος είναι μην πέσει σε ακυβερνησία. Κυβερνήσεις τέλειες δεν υπάρχουν. ... Καθένας έχει τη δική του προτίμηση. Και εγώ έχω τη δική μου προτίμηση, τελείως ξεκάθαρη και δεν την κρύβω. … προσπαθώ και αγωνίζομαι για μια… έστω αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ”.

'Οταν το πληκτρολόγιο, σε αγαστή συνεργασία με το ποντίκι, έχουν κέφια κάνοντας άλματα ή ...τρώγοντας λέξεις και φράσεις, τότε αλλοιώνεται μια συνέντευξη. Και για να αποφύγουμε τις μηνύσεις... ολόκληρη η επιστολή ΕΔΩ, για του λόγου το ...αναληθές!

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Σύλλογος μεγάλος…υπάρχει κάνας άλλος;

Στη Βρέμη βρίσκεται η αποστολή του Παναθηναϊκού, προκειμένου να αντιμετωπίσει, αύριο, τη Βέρντερ, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Το ζητούμενο για τους «πράσινους» είναι η νίκη και προτίθενται να τα δώσουν όλα. Ο μοναδικός βαθμός που έχει, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και την ιστορία της …λαοφίλητης πράσινης ομάδας.

Εξάλλου την Κυριακή αναμένει τους πράσινους άλλος αγώνας ντέρμπι, αγώνας ζωής και θανάτου με τον αιώνιο αντίπαλο, τον Ολυμπιακό, ο οποίος …μπορεί να περιμένει, όπως λένε κάποιοι παίχτες. Τυχόν ήττα των πρασίνων, θα τους αφήσει 8 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Και μετά θα ακολουθήσει το συνηθισμένο …χάος.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, με το ζόρι κατάφεραν να νικήσουν εκτός έδρας τον Πανιώνιο, με σκορ 1-2, στο 84’, αφού πέρασαν δια πυρός και σιδήρου και με τα αλλόκοτα –κατά τους πράσινους- σφυρίγματα της διαιτησίας. Τελικά η …παράγκα ακόμη ζει;

Τελικά αυτός ο φετινός πολυμετοχικός Παναθηναϊκός, με τα πολλά και τρανά …κεφάλια και τα πολλά κεφάλαια, ή θα μας αλλάξει την πίστη ή θα μας στείλει στον Αγ. Πέτρο με εγκεφαλικό.


YΓ. Η φωτογραφία της ...11άδας του παναθηναικού, από το blog spitaki

Ο Δήμαρχος Αθηνάιων Vs κυρίες ...ΔΕΚΟ

Δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών για το 2009 ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με πρόταση που θα καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος. Η απόφαση αφορά περίπου 520.000 νοικοκυριά στην Αθήνα. Σε ανάλογη απόφαση προχώρησε και ο Δήμαρχος Πειραιά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.


Στην ίδια συνέντευξη, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κατήγγειλε και ορισμένες …κυρίες ΔΕΚΟ, και τους προέδρους τους, οι οποίες ανήγγειλαν ή προτίθενται να ανακοινώσουν αύξηση στα τέλη. Κάλεσε δε τους εποπτεύοντες υπουργούς και την κυβέρνηση να τους τραβήξουν τ’ αυτί.


Στη φωτογραφία, μερικές από τις κυρίες …ΔΕΚΟ, ποζάρουν ημίγυμνες για τις ανάγκες της αναρτήσεώς μας. Τα στοιχεία τους, βρίσκονται στη διάθεση του blog μα


Διχάζονται οι ελληνικές τράπεζες για την κρατική ενίσχυση

Παρά τη συμφωνία των ελληνικών τραπεζών να ενταχθούν όλες μαζί στο σχέδιο στήριξης των 28 δις), η Marfin Popular Bank, η Marfin Egnatia Bank και η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ανακοίνωσαν ότι δεν θα λάβουν κρατική βοήθεια.

Εχω να προτείνω κάτι. Αφού δεν τα θέλουν οι τράπεζες -που αυτές και μόνον αυτές ευθύνονται για την κρίση, λόγω της κακοδιαχείρισης- αυτό το ποσό να διατεθεί απ’ ευθείας στους έχοντες ανάγκη. Στο λαό δηλαδή, που υφίσταται άμεσα τις συνέπειες τις κρίσης (και όχι να ζητείται από τους πυρόπληκτους της Ηλείας η επιστροφή του 3χίλιαρου).

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Υπέρογκες οι αποζημιώσεις για τους εργαζομένους στην Ολυμπιακή

Μεγάλες αποζημιώσεις και μπόνους συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ θα πάρουν οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής. Μόνο το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 890 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι το κόστος της λύσης είναι πολύ μικρότερο από τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης. Πρόσφατα, ο ΟΤΕ προώθησε πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης και πρόωρης συνταξιοδότησης, το κόστος του οποίου είχε αρχικά υπολογιστεί σε 1,5 δισ. ευρώ, βάσει πλήρους αποδοχής του 100% από 6.000 δικαιούχους. Και το πρόγραμμα αυτό έγινε στα πλαίσια του μετασχηματισμού, της αναδιοργάνωσης για την εξέλιξη του οργανισμού. Παρόμοια προγράμματα εξαγγέλθηκαν και σε άλλες ΔΕΚΟ.

Αφού όλοι συμφωνούμε πως και το ελληνικό δημόσιο σχολείο πάσχει, δεν πάει καθόλου καλά –για την ακρίβεια πάει κατά διαόλου- γιατί δεν εφαρμόζεται κι εδώ ένα παρόμοιο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με πρόωρη συνταξιοδότηση και αδρά επιδότηση. Μπας και φύγουν οι ηλικιωμένοι και αρτηριοσκληρωτικοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι μονίμως αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης;

Πολιτικοί μαγεμένοι από τη γοητεία του… «αέρα» (*)

Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική παράγεται όχι στο κοινοβούλιο αλλά στα ερτζιανά. Σε ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές πολυθρόνες ή παράθυρα. Ακόμα ακόμα και οι πρωθυπουργοί, προτιμούν να δίνουν συνεντεύξεις όταν βρίσκονται εξωτερικό στα πλαίσια μιας επίσκεψης, συνδιάσκεψης ή …πανηγυριού. Παλαιότερα, ακόμη και οι απολύσεις υπουργών ανακοινώνονταν στα Μέσα, ή ανακοινώσεις, συνεντεύξεις τύπου, διαγγέλματα εκφωνούνται σε ώρες δελτίων ειδήσεων, ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών. Ετσι κι αλλιώς, οι δημοσκοπήσεις άγουν και φέρουν πρωθυπουργούς, υπουργούς μα και αρχηγούς κομμάτων. Τι τα θέλετε, τι τα ψάχνετε, στην Ελλάδα έχουμε Τηλεοπτική Δημοκρατία. Οι πολιτικοί συνεντευξιάζονται και οι δημοσιογράφοι παράγουν «πολιτική». Τι το θέλουμε το Κοινοβούλιο λοιπόν. Να γκρεμιστεί και στη θέση του να κτιστεί ένας μεγάλος ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός. Παγκοσμίου εμβέλειας. Κι εκεί να σχεδιάζεται, να παράγεται και να αναπαράγεται η πολιτική. Στον ίδιο χώρο να ιδρυθεί κι ένα ΚΕΚ για να ..παράγει και τους πολιτικούς. Να τελειώνουμε έτσι απλά δηλαδή.

(*) τίτλος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ του Σαββάτου της 1ης του Νοέμβρη

Αναδίπλωση για το ΕΤΑΚ και επαναφορά του αφορολογήτου για όλους

Η προσπάθεια για επιπλέον έσοδα προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στην κουτοπόνηρη λογική να περάσει στα κρυφά φόρο για τους συνιδιοκτήτες ακινήτων. Ωστόσο, η μαγιά χάλασε από αποκαλύψεις του Τύπου με αποτέλεσμα την αναδίπλωση της κυβέρνησης και η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 300.000 ευρώ για όλους. Το πρόβλημα της φορολόγησης των συνιδιοκτητών αποδόθηκε σε τεχνικούς λόγους. Και καλεί τους συνιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας να υποβάλουν Υπεύθυνη δήλωση στην εφορία θα για να μην πληρώσουν το ΕΤΑΚ.
Εάν το Υπουργείο σκέφτεται και δρα έτσι κουτοπόνηρα, πως λοιπόν ο κάθε έλληνας φορολογούμενος, πονηρός ή μη, να μη δράσει ανάλογα; Πώς να εμπιστεύεται την εφορία και το εποπτεύον υπουργείο και να μην προσπαθήσει να αποκρύψει ό,τι είναι δυνατόν να αποκρυφτεί; Όταν από τη μια τον υποχρεώνουν να πληρώσει αυτά που δε χρωστά και από την άλλη τον ταλαιπωρούν με υποβολή Υπεύθυνων δηλώσεων.